Den gamle by består af et net af gader som løber vest- øst, og stræder som løber nord-syd – med åbne små – pladser hist og her. Mange af husene har deres egen spændende historie.De fleste af de charmerende gule huse er opført mellem slutningen af 1700-tallet og 1850. 25% af husene er fredet, og de er alle omfattet af en bevarende lokalplan, som sikrer at byen bevarer sit specielle miljø.
Store Magleby landsby ligger ca. to kilometer før Dragør. Hertil kom de hollandske bønder, som kong Christian 2. i 1521 bragte til landet, for at de kunne lære de danske bønder at dyrke grønsager og samtidig forsyne de konge-lige køkkener. De oprindelige beboere måtte forlade deres gårde, da hollænderne overtog Store Magleby.
Hollænderne skabte deres eget velordnede landsby-samfund på baggrund af særlige kongelige privilegier, som de øvrige amagerbønder ikke havde. De værnede om deres egne skikke og sprog – f.eks. blev der prædiket på hollandsk i Store Magleby kirke helt frem til 1811 – og deres dygtighed som gartnere gjorde snart Amager
til ikke bare hoffets, men hele Københavns køkkenhave.
Københavnske kokkepiger og madammer flokkedes om de bugnede torvevogne, når der var torvedag på Amagertorv.
De oprindelige gårde er alle gået til ved store brande i 1600-tallet samt i 1809 og 1821. Men landsbyens struk-tur er stadig tydelig med placeringen i det åbne land med grønne kiler ind imellem gårdene.
I Store Magleby findes Amagermuseet, der har en stor samling af dragter, interiører, malerier m.m. fra bla. hollændernes tid.